. . . ניהול עושר ממקצוענים | חיים נתן מתכנן פיננסי | רעננה
top of page
משפחה עשירה על יאכטה

 ניהול עושר 

מושג שהוטמע בעבר הרחוק ע"י המשפחות העשירות ביותר באירופה. גם בעבר וגם היום נהוג לתאר זאת גם כניהול עושר משפחתי.

 

בעבר, שלא ניתן היה לשמור על נכסי המשפחה באופן שוטף ובטח בזמן מסעות או מלחמות,

משפחות אלו הקימו לעצמם משרד, בו היו מנהלי השקעות, רואי חשבון, בנקאים ועורכי דין שטיפלו

בהון המשפחתי.

גישות לניהול הון משפחתי

קיימות שתי גישות לטיפול בהון משפחתי: 

הראשונה: הצמחת הון – capital appreciation

השנייה: שימור הון, wealth preservation 

הצמחת הון, מתאימה למשפחות או יחידים שמחפשים להגדיל את הונם ככל האפשר גם במחיר סיכון, ואילו שימור הון מטרתו לשמור על ההון המשפחתי ברמה ריאלית. כלומר, שאם כספם יכול לרכוש לכם 5 דירות כיום, הוא יוכל לרכוש 5 דירות גם בעוד 20 שנים.

 

לכל מתודה מעין זו, יש צרכים אחרים ומוצרים אחרים שמתאימים לה.

בשתי הגישות ניתן למשוך הכנסה שוטפת מדיבידנד או ריבית על מנת לכלכל את צרכי המשפחה. כמובן שנדל"ן ונכסים אלטרנטיביים הם חלק מבניית האלוקציה בכל אחת מהשיטות. בשני המקרים אנו לרוב שמים יעד תשואה, ולא תשואה מקסימלית. יעד התשואה יעזור לנו לחבור את ההשקעות שמתאימות לתכנון שעשינו.

נושא הפמילי אופיס בישראל הינו פרוץ לחלוטין. בישראל, כל אחד יכול לקרוא

לעצמו מנהל עושר, או פמילי אופיס. לא נדרש רישיון ולמצער, גם לא נדרשת הכשרה. הדבר היחיד שנדרש הוא לעבוד רק עם לקוחות כשירים. לקוח כשיר הוא כזה שתחת הגדרות החוק יכול לקבל החלטות עבור עצמו אם זה בגלל מומחיות, ניסיון או גובה ההון הנזיל שלו. מכיוון שאין חוק, רישיון או הסמכה, כל אחד יכול לקרוא לעצמו:

פמילי אופיס והדבר מביא לגופים רבים שפשוט מבטיחים תשואות על מנת לגייס לקוחות כשירים. כאמור, חשוב לוודא שיש קבלות מאחורי הרטוריקה והרושם הטוב (בוא נגיד ככה, זה לא המשרד בהרצליה פיתוח), שהכל נעשה בשקיפות ולא מתחת לשולחן ולהיות עם היד על הדופק.

חשוב לזכור, מנהל עושר הוא קודם כל משרת אמון. יועצינו בשיא בוטיק נפגשו בעבר  עם משפחות אמידות שהיו בפמילי אופיס ולא סמכו על השקיפות, או רצו פיקוח נוסף חיצוני עליו. דבר שאינו הגיוני, ומנוגד למהות של מנהל עושר כנאמן המשפחה ואיש האמון שלה. כמו כן, היו מספר בקשות (שסירבנו לכולן) להיות עד בצוואות של משפחות, דבר המראה על מידת האמון העמוקה וזו מידת האמון שאתם צריכים

לבחון ולהרגיש עם המשרד שבחרתם. 

ניהול עושר משפחתי

בעבר ניהול עושר או ניהול עושר משפחתי היה מנוהל במשרד ובו מספר בעלי מקצוע כפי שציינו בפתיח. משרד מסוג זה היה "נאמן" או טיפל בנאמנויות עבור הלקוח ולעיתים היה יותר קרוב לבית ההשקעות המודרני. כאשר המשרד הזה טיפל במשפחה אחת שהונה מעל 100 מיליון דולר, לרוב הוא היה מתואר כ"סינגל פמילי אופיס single family office".

 

במרוצת הזמן, עלתה הדרישה לניהול עושר ונוסדו משרדים רחבים יותר שטיפלו במספר משפחות

ונקראו לרוב בטייטל: "מולטי פמילי אופיס".

מתעשרי ההייטק והנדל"ן של השנים האחרונות הביאו לדרישה נוספת עבור תכנון פיננסי הוליסטי תוך פיקוח על עבודת הגורמים החיצוניים וניהול העושר המשפחתי  הפך להיות נחלת לקוחות אמידים רבים ולאוו דווקא בעלי הון של עשרות מיליוני שקלים.

 

לניהול עושר משפחתי יש אינסוף רבדים, החל מצוואות וייפוי כוח מתמשך ועד ריכוז ופיקוח על עבודת הספקים השונים: מנהלי התיקים, יועצי ההשקעות סוכני הביטוח ועוד.

 

במקרים מסוימים ללקוחות כשירים (כשירים על פי חוק ניירות ערך) אנו גם מנהלים את תיק ההשקעות בבנק בעצמנו. כך שבעצם, כאשר מדברים על עושר משפחתי, מדברים על תפירה של חליפה שמותאמת לצרכי המשפחה והונה.

למה ומי צריך מתכנן פיננסי?

תחום הפיננסים בימינו מורכב הרבה יותר מבעבר. ולפיכך, נדרש איש מקצוע מומחה שיכול לקשור ולתכנן את כל הנושאים המשפחתיים. יועץ ההשקעות בבנק יכול להסתכל אך ורק על אגרות חוב ומניות, הסוכן הפנסיוני יודע להסתכל על הפנסיה, הגמל וההשתלמות, סוכן הביטוח מסתכל על הביטוחים ואולי על פוליסות חסכון ותיקון 190. אבל חייבים איש מקצוע שיודע לחבר את כל הנושאים הפיננסים של המשפחה ולתכנן כיצד העושר המשפחתי והנכסים יביאו אתכם למטרות שהצבתם. כמו שנכתב בעליסה בארץ הפלאות: איך נדע מהי הדרך הנכונה, אם לא נדע לאן ללכת... 

 

ומי צריך?

כל אדם שצבר נכסים בחייו, או שמעוניין לצבור נכסים חייב להתייעץ עם

מתכנן פיננסי. ההתמחות שלנו היא בלקוחות אמידים ועושר משפחתי.

היתרונות של מתכנן פיננסי וניהול תיקי השקעות

בעוד שבעלי הרישיון השונים, יועצי השקעות וסוכני ביטוח מסתכלים על רמת המוצר, המתכנן מסתכל על רמת הצורך. התכנון, גם אם מסתיים במוצרים, תישאלו: מה נדרש ומהם החלומות ומטרות? לעומת פגישות עם אנשי מקצוע ללא עלות, תכנון פיננסי מקצועי עולה כסף, מה שמאפשר לכם לקבל את התשובות האובייקטיביות שמתאימות לצרכיכם. בנוסף, רק מתכנן פיננסי יודע לקשור בין ההשקעות לבין החסכונות הפנסיוניים, לנכסי הנדל"ן, הביטוחים ותכנון פרישה.

היתרון המרכזי בניהול תיק השקעות נעוץ בכסף הנמצא בחשבון הבנק. לקוחות רבים, בעיקר מבוגרים, רגועים יותר כשההון שחסכו כל השנים נמצא בלחיצת כפתור בחשבון הבנק שלהם. יתרון נוסף, נזילות מידית והאפשרות להחליף מנהל השקעות באמצעות טופס או שיחת טלפון.

מה עושים עם כסף פנוי?

התשובה: תלוי מה צריכים? לכל אדם יש צרכים שונים ואופי שונה. יש כאלו שיתרגשו מירידות בשוק וירצו להנזיל את כספם, בעוד שיש כאלו שיראו בכך הזדמנות.

 

ויש כאלו שרוצים לחסוך כסף לדירה ולכן לא רוצים לקחת סיכון גבוה, בעוד שיש כאלו שרוצים להסתכן ככל הניתן.

 

השאלה מה ניתן לעשות עם כסף פנוי היא השאלה האהובה עלינו בתכנון פיננסי, שאלה שמדגישה את ההבדל בין מתכנן פיננסי הוליסטי לבין יועצי השקעות, מנהלי תיקים או סוכני ביטוח.

 

בזמן שהאחרונים ינסו להתאים תיק השקעות מנוהל, פוליסת חסכון או את אחוז החשיפה מנייתי בבנק, כלומר: יתמקדו במוצר, מתכנן פיננסי יתמקד באופי, בצרכים ובחלומות של האדם שהגיע אליו לליווי.

bottom of page