. . .
top of page
  • חיים נתן

שלושה מספרים שכל שכיר אמיד צריך להכיר

לשכירים האמידים שביניכם, אשר מרוויחים שכר גבוה, יש יתרונות מס וחובות מס שאין לכל אחד. ויש שלושה מספרים כאלה שכל אחד צריך להכיר, ואת המשמעות שלהם.


תקרת מס יסף.

אם עברתם בשנה הכנסה של 663,240 שקלים ברוטו, הרי שהגעתם לתקרת מס יסף.

למען הסר ספק, מדובר בסכום ברוטו, ולמרות שהוא נשמע גבוה, הוא לא גבוה כלל. רבים בתעשיית ההייטק מקבלים שכר הגבוה מ- 40 אלף שקל לחודש, ויחד עם בונוסים שונים הם עוברים את תקרת מס יסף.

המשמעות בסכום הזה הינה כפולה

המשמעות הראשונה: מעל הסכום הזה (ולא רק!) ישנה חובת הגשת דוח שנתי למס הכנסה, מה שנקרא ב"סלנג" שכיר חייב הגשה. אל תהיו תמימים- אם לא תגישו, מס הכנסה יפנה אליכם להגיש רטרואקטיבית שנים לאחור, דבר שיתלווה גם בקנס. ולכן, ראוי להתייעץ עם יועץ מס או רואה חשבון. בטח אם הייתם צריכים להגיש שנים לאחור ולא הגשתם.

שנית, מעל הסכום הזה מצטרף מס יסף, או "מס עשירים" לכל שיעורי המס הנוספים. קיבלתם דיבידנד? תתפנקו בעוד 3%, מכרתם מניות ברווח? פקדון? תתפנקו בעוד 3%. לצערנו ל- 3% האלה יש משמעות כספית אמיתית לבעלי שכר גבוה.

סכום התקרה השנתי ברוטו: 663,240


תקרת פיצויים

חבר חדש משנת 2017. תקרת פיצויים ממעסיק. מעל שכר של 34,900, יש לכם חבר חדש בתלוש :" שווי פיצויים". אתם בעצם משלמים מס הכנסה על הפיצויים של המעסיק מעל השכר הזה.

צריך לעצור רגע ולהסביר את ההבדל בין מיסוי פנסיוני לסוגיו (פוסט שחשוב מאוד לקרוא מושגים חשובים ב- תכנון פרישה).

יש שני סוגים של קצבאות בפנסיה. הראשונה נקראת קצבה מזכה, כי היא מזכה בפטור ממס הכנסה. השניה נקראת קצבה מוכרת, והיא קצבה שנוצרה מכספים אחרי מס - למשל, תיקון 190, קופת גמל להשקעה, קופות גמל בירושה, או פיצויים מעל תקרה.

המהלך הטכני הוא כזה. אותו שכיר אמיד, משלם שווי פיצויים בתלוש, ולכן הפיצויים מעל שכר של 34,900 צריכים לייצר קצבה מוכרת פטורה ממס. אבל טכנית, איך הגוף הפנסיוני ידע שהם פטורים ממס? כמו שאומר המשפט - "מבולבלים? גם אנחנו!". ולכן, אני לא ממש רוצה להתחייב שעוד כמה שנים שתרצו לפרוש, ידעו בגוף המוסדי שהקצבה שמקורה בפיצויים האלה הינה קצבה מוכרת, ולכן ישנו סיכוי גדול שתשלמו עוד פעם מס על אותם הסכומים גם בפנסיה.

מה עושים? זהו תהליך קצת מאתגר, שדורש גם פניה למס הכנסה, אבל אני אוהב למשוך את הפיצויים האלה בסיום עבודה עבור לקוחותינו השכירים. בעצם, אם הפיצויים האלה פטורים, הם לא פוגעים בסל הפטור העתידי, לכן משיכה שלהם כיום והפקדה לגמל להשקעה, מייצרת אותו תרחיש כלכלי ומיסויי של קצבה מוכרת - אבל עכשיו - השליטה בידיים שלכם.

אני יודע שזה נושא מורכב מאוד מתחום תכנון הפרישה - ואתם מוזמנים להתייעץ

סכום התקרה החודשי ברוטו: 34,900


תקרת תגמולים

מאוד דומה לסעיף הקודם. זו התקרה שמעליה, אתם משלמים מס על הפקדת המעסיק שלכם לפנסיה. נכון לשנת 2022, עומדת התקרה הזו על שכר של 26,738 שקל ברוטו.

מעבר לשכר הזה יש לכם חבר בתלוש - שווי גמל או שווי תגמולים (מוזמנים לבדוק אותי) - וזהו המס שאתם משלמים על הפקדת המעסיק.

כמו בסעיף הקודם, גם פה זה הסעיף הזה אמור לייצר קצבה מוכרת בפרישה, ואתם חייבים לקרוא את הפוסט "מרוויחים מעל 26,738. שני נושאים שאתם חייבים להכיר - לקריאה) - שם הנושא מפורט ביתר בהירות.

שכירים בעלי שליטה, או בעלי מניות יכולים לשחק עם המספר הזה ולבקש מהמעסיק את הסכום ברוטו ולא כהפקדה לפנסיה. זהו טריק נחמד שקשה לעשות, ומייצר בעצם גמל להשקעה שיודע לייצר קצבה מוכרת, אבל בשליטתנו. לאחרים, ישנה עדיפות מסויימת להפקדה לקרן פנסיה עם גלישה למשלימה. אבל זהו נושא מאוד מורכב עם רבדים רבים שדורש התייעצות עם מתכנן פיננסי שמתמחה בפרישה.

סכום התקרה החודשי ברוטו: 26,738



בתמונה, תקרת שקופה - הרבה יותר שקופה מהתקרות במיסוי הישראלי.

אבל רגע של רצינות - מדובר ב 3 נושאים מורכבים מאוד. שכירים חייבי הגשה שלא מגישים דוחות, עלולים להסתבך עם רשויות המס, ולכן הדבר דורש התייעצות. שימו לב שאם כבר עברתם את התקרה, בסוף התלוש שלכם, יש לעיתים תזכורות או אזהרה שעליכם להתייעץ עם מומחה. בשני הנושאים האחרים, אם לא נבין אותם, הרי שהסיכוי מאוד גבוה שנשלם מס פעמיים. פעם אחת בתלוש העבודה, ובפעם השניה בתלוש הפנסיה - ולכן חובה להתייעץ גם לגביהם.



אזכיר, שאין האמור לעיל מהווה יעוץ פנסיוני או שיווקי. ואינו מתייחס לצרכיו האישיים של הקורא. כמו כן, אינו מחליף ייעוץ מקצועי בנושאי הדיווח לרשויות המס.

הדיווח לרשויות המס יכול לעיתים להיות מורכב ולגעת בנקודות רבות. רצוי לפנות לקבלת ייעוץ ברשות המסים או להיעזר בגורמי מקצוע כגון יועצי מס ורואי חשבון.




Comments


bottom of page