. . .
top of page
חיים נתן

מתכנן פיננסי: ארבע דרכים (חוקיות) למשוך קרנות פנסיה ללא קנס


קרן פנסיה היא כלי חיסכון חשוב שמיועד להבטיח לכם ביטחון כלכלי בגיל פרישה אבל ייתכן שתרצו למשוך כספים מהקרן לפני הגיעכם לגיל פרישה, או אפילו בגיל פרישה.

ככלל אצבע גס מאוד – משיכת כספי פנסיה שלא כדין (קופות גמל, פנסיה, ביטוחי מנהלים) שהופקדו אחרי 2008 או במקרים מסויימים גם אחרי שנת 2000 – חייבת במס (יש יאמרו קנס) של 35% על הסכום כולו.




ראשית, לא חסרים רמאים שינצלו את המצב.

בעבר היה מאוד נפוץ לראות גופים שפרסמו מושגים כגון "איתור כספים אבודים" או "משיכת פנסיה ללא סיום העסקה". במקרים האלה היה מדובר חד משמעית בתחום אפור מאוד, בו ניצלו את הצורך של אנשים במזומן, ומשכו להם מוצרים פנסיונים בקנס של 35%, ועמלה גבוהה מאוד.

לאור הניצול, עברה תקנה שאינה מאפשרת יותר משיכת קרנות פנסיה ללא סיום העסקה, אבל לצערי הרב, אותם רמאים ממשיכים למצוא פרצות.

בשורה התחתונה – יש לעבוד רק עם בעל רשיון שאתם מכירים, שימו לב שלא לכל מתכנן פיננסי יש רשיון.

ישנן לא מעט אפשרויות למשוך כספים פנסיונים ללא קנס. רובם הגדול קשורים בדרך זו או אחרת לתנאי מסכנות – נכות, מיעוט הכנסות, יתרות קטנות וכו. על מנת לדעת מה מתאים לכם, יש כמובן למשוך מסלקה פנסיונית שנותנת תמונת מוצרים מלאה, ולהתייעץ עם מתכנן פיננסי מומחה במיסוי פרישה.

במאמר זה נסביר לכם אילו אפשרויות קיימות, מהם התנאים לכל אפשרות ואיזה מסמכים נדרשים.


1.      משיכת כספי פיצויים:

כספי פיצויים הם חלק מהחיסכון הפנסיוני שניתן למשוך כסכום חד פעמי לפני גיל פרישה.  כספי הפיצויים פטורים ממס עד משכורת חודשית לכל שנת עבודה, עד לתקרה של 13750 ₪ לשנה. לשכירים בעלי שכר גבוה, ישנם עוד סוג של כספי פיצויים שמייצרים קצבה מוכרת, וזה בתנאי שיש להם שכר גבוה יותר 40,000 (נכון לשנת 2024).


מסמכים נדרשים: טופס 161 מהמעסיק ואישור שחרור פיצויים. שימו לב, שינוי משמעותי בטפסי 161, מקל מאוד על משיכת כספי פיצויים במקרים מסויימים. אבל הטופס החדש בגדול טרם נטמע, ומעסיקים רבים מתקשים איתו.


2.     משיכת כספי תגמולים במקרה של מיעוט הכנסות:

זהו אחד מתנאי המסכנות למשיכת כספי תגמולים ללא קנס. גם במקרה הזה, אישור המשיכה דורש פנסיה למס הכנסה ורצוי להעזר במתכנן פיננסי או מתכנן פרישה. ניתן למשוך כספי תגמולים בפטור ממס אם הכנסתכם נמוכה מהשכר הממוצע במשק במשך 3 חודשים רצופים. פה לא ניתן לקבל אישור למשיכה מלאה של כל כספי התגמולים. אלא מעין השלמת הכנסה בכפוף לאישור פקיד שומה.

  • מסמכים נדרשים: טופס 159 של רשות המיסים, אישור הכנסות מהמעסיק ודוח יתרות מהקרן.


3.     משיכת כספי תגמולים במקרה של נכות:

ניתן למשוך כספי תגמולים בפטור ממס במקרה של נכות צמיתה מעל 75%. לעומת מצבי מסכנות קודמים, ההגדרה פה של בן משפחה רחבה יותר, מה שמאפשר יותר מקרים של משיכה. לעומת הסעיף הקודם, אין פה תקרת משיכה. (כן כן – אפשר למשוך את כל הכסף- אתן לכם להבין את המשמעות הזאת מבחינת תכנון פיננסי ומיסוי). אבל התנאי הוא שהנכות נקבעה לאחר פתיחת הקופה.

מסמכים נדרשים: מסמכים רפואיים המעידים על הנכות, טופס 159 של רשות המיסים ודוח יתרות מהקרן.


4.     משיכת קופת גמל קטנה:

ניתן למשוך כספים מקופת גמל לא פעילה, שנפתחה אחרי שנת 2014, ואין בה יותר מ- 8000 שקלים.  ישנם תנאים נוספים, ומקרה הצורך אתם מוזמנים להתייעץ.

למרות שמשרד האוצר ורשות שוק ההון עשו פה מאמץ, ואפילו שלחו לאנשים צ'קים הביתה – ההערכה היא שיש כמליארד שקל בקופות לא פעילות קטנות.

עם זאת, יש לציין כי אם אין לכם מטרה לכסף – מדוע לא לתת לו לשבת שם ולהניב תשואה לאורך זמן?


לפעמים יש מקרים שמגיעים אלי לקוחות למיסוי פרישה, או בכלל לקוחות במצוקה כלכלית שהופנו על ידי רואי החשבון שלהם על מנת לנסות ולהוציא את כספי הפנסיה שלהם בפטור. אני מדגיש ומדגיש שוב – אין להשתמש באותם מוקדים טלפוניים שממנצלים את המצב, ומושכים בחוסר מקצועיות את הסכומים האלה תוך עמלות גבוהות. ומדגיש שוב- כספי הפנסיה מיועדים לפנסיה. לא סתם, רוב מקרי הפטור כוללים תנאי מסכנות. ההמלצה החד משמעית היא לא למשוך כספי פנסיה שלא לצרכי פנסיה. כמו תמיד, מוזמנים להתייעץ

55 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page