. . .
top of page
חיים נתן

מהפיכת גמל להשקעה

ד"ר משה ברקת, הממונה על רשות שוק ההון, הפתיע השבוע כשאמר שהרשות דוחפת להגדיל את תקרת הגמל להשקעה ל - 200 אלף שקל, או אפילו 250 אלף שקל. ההודעה הזו עברה בשקט יחסי, אך מדובר במהפכה של ממש. נצלול למאמר וננסה להבין מדוע.

הפגנה למען מהפכה

רקע:

קופות הגמל להשקעה פרצו לשוק ב- 2016, כאשר שר האוצר דאז, משה כחלון רצה להחזיר לשולחן מכשיר פשוט, נזיל שיאפשר לציבור להיכנס לשוק ההון במקום להמשיך ולהתבצר בפיקדונות. לגמל להשקעה ניתנה גם אופציה אטרקטיבית שמטרתה לעודד את הציבור לחסוך: אם החוסך יעדיף למשוך את הקופה כקצבת פנסיה חודשית, הוא יהיה פטור ממס רווחי הון ומס הכנסה על קצבת הפנסיה החודשית שמקורה מ"הגמל להשקעה". לקופת הגמל להשקעה נקבעה תקרה של כ- 71,000 שקלים לאדם לשנה.


הסיבה בעטיה נקבעה תקרת לגמל להשקעה, הייתה החשש מהפסדי מיסוי הון כתוצאה ההטבה שתיארתי לעיל (אופציה לפטור ממס רווחי הון). מוזר ביותר, לאור שהאופציה של פטור ממס רווחי הון, נוצרה רק 4

שנים לאחר שהוקם המוצר...אבל אם תמשיכו לקרוא, תבינו שייתכן והתקרה נקבעה בכלל מסיבות אחרות.


המצב כיום:

קופות הגמל להשקעה הפכו להיות מוצר ההשקעה האטרקטיבי ביותר ללקוחות עם חסכון של עד 100,000. ואתם מוזמנים לקרוא או לראות את הסרטון שלנו בנושא - לקריאה על השקעות עד 100,000 וגמל להשקעה -

קופות הגמל להשקעה גובות דמי ניהול של בין 0.6-0.9 ברוב המקרים, וכיום רבות מהחברות יצאו במסלולי השקעות פסיביים, בעיקר מדד ה SP500, בדמי ניהול מופחתים יותר.


דמי ניהול של 0.6-0.9 הם במרבית המקרים זולים יותר מהעלות האפקטיבית של ניהול תיקי השקעות,

יעוץ השקעות בבנק ופוליסות חסכון בסכומים קטנים. כל עוד המוצר מוגבל לכ- 71 אלף שקלים, הרי שכל מי שיש לו סכומים מעט גבוהים יותר, נאלץ לפנות למוצרים אחרים כגון יועץ השקעות בבנק,

פוליסות חסכון, ניהול תיקי השקעות (לחצו לקריאה נוספת על היתרונות והחסרונות של המוצרים האחרים).

בעוד שפוליסות חסכון מפוקחות על ידי רשות שוק ההון, ניהול תיקי השקעות ויעוץ השקעות מפוקחים על ידי רשות נירות ערך.


לא לחינם עקץ המפקח על שוק ההון, הד"ר משה ברקת כשאמר:

א ל-70 אלף אלא ל-200 אלף שקל או 250 אלף שקל, כמו שדוחף לכך סגן השר הרב יצחק כהן, שבזכותו יש לנו את הכלי הנהדר הזה לחסכון של משקי בית. בגלל זה אנחנו צריכים לא להילחם בפוליסות חסכון אלא למצוא את הדרך להרחיב את ההפצה שלהם, ולהרחיב את היצע המוצרים שמהווים גם תחרות אמיתית למערכת הבנקאית ותכניות החיסכון או פיקדונות הציבור. זה המנוע של שוק ההון. מי רוצה לכבות אותו?"


באמירה זו עקץ משה ברקת את רשות ניירות ערך, שמנסה להילחם בפוליסות החיסכון ובגמל להשקעה

- אשר מהווים אלטרנטיבה מנצחת למוצרים שמפוקחים על ידה: ניהול תיקים, קרנות נאמנות ותעודות סל.


המהפכה:

אם תעלה התקרה ל- 200 אש"ח ואפילו יותר, הרי שמדובר במכה רצינית ליעוץ ההשקעות הבנקאי. בעצם, היתרונות העצומים של גמל להשקעה (דיברתי על זה, מוזמנים לקרוא באתר), הופכים השקעה בקופת גמל להשקעה למנצחת על פני תיק מיועץ ומנוהל.


אני מניח שאם התקרה תעלה ל- 200 אש"ח, הרי החברות יגדילו את היצע המסלולים המחקים בדמי ניהול נמוכים יותר. כך, שאם כיום אפיק ההשקעה מחקה הנפוץ הינו מדד ה - S&P500, אני בטוח שנראה מדד מניות תל אביב 125, מדד נאסדק 100 ואחרים. בעצם, תהיה אפשרות לכל חוסך לנהל תיק השקעות שמורכב ממסלולים פסיביים במקום להחזיק תיק תעודות סל או קרנות נאמנות. תחשבו על מצב, שתוך שנתיים,

יוכל כל אחד להחזיק קופת גמל בשווי של חצי מיליון שקל, מהלך של 7 שנים כיום, ולנהל אותו באופן פסיבי.

כך למשל, אוכל להמליץ ללקוחות לשבת במדד מסוים, באחוז מניות מסוים, ולאחר שינוי בשוק לממש את הרווחים ללא דמי ניהול וללא עלות. זו מהפיכה של ממש, בה כל פעולה לא תהיה אירוע מס, ולא תגרור עמלות - בניגוד מוחלט לחסרון של המוצרים הבנקאיים.


המהפכה עמוקה אפילו הרבה יותר, מכיוון שבעלי רישיון כמוני, שלא יכולים להמליץ, עקב הגדרות בחוק, ללקוחות לקנות תעודת סל על מדד הנאסדק, יוכלו לעשות זאת באופן חוקי לגמרי דרך מדד הנאסדק בקופת גמל להשקעה. אותה החשיפה בדיוק, אותה המלצה, ואפילו באופן יעיל יותר במס.


עד שתעלה התקרה, אני ממליץ לכל אחד לנצל את התקרה השנתית, ולהפקיד עד סוף חודש דצמבר את התקרה הנוכחית של 71 אלף שקלים. רוצים להתייעץ לגבי המסלול המתאים? החברה המתאימה?



Comments


bottom of page