top of page

פטור קצבה 2027: מי מקבל אוטומטית ומי צריך לבקש

תמונת הסופר/ת: חיים נתן
חיים נתן
6 בספט׳
זמן קריאה 4 דקות

פטור קצבה 2027: מה באמת משתנה בחוק

נתחיל בבשורה, כי היא אמיתית. ב-1 בינואר 2027 שיעור הפטור על הקצבה עולה מ-57.5% ל-62.5%, ובשנת 2028 הוא יעלה שוב ל-67%. זה לא רעיון של ועדה ולא כיוון שנשקל. זה חקוק, במסגרת תיקון 275 לפקודת מס הכנסה שפורסם בסוף 2024.

בשקלים זה נראה כך. הקצבה החודשית הפטורה עומדת היום על כ-5,422 ש"ח. מ-2027 היא תעמוד על כ-5,893 ש"ח. תוספת של כ-471 ש"ח פטורים בכל חודש, כל חודש, כל עוד אתם מקבלים קצבה. מי שעוסק בתכנון פרישה צריך להכיר את המספרים האלה כבר עכשיו, לא רק בינואר 2027.

ועכשיו החלק שכמעט לא מדברים עליו. התוספת הזו לא מגיעה לכולם באותה דרך, ולחלק מהפורשים היא לא תגיע בכלל אלא אם יבקשו אותה.


פטור קצבה 2027: טפסים ומסמכי מס על שולחן עבודה


הבחירה בטופס 161ד שקובעת את הכול

כשפורש מבצע קיבוע זכויות, הוא ממלא טופס 161ד ומקבע מול רשות המסים את הפטור שמגיע לו. התהליך הזה הוא חלק מרכזי בקיבוע זכויות בתכנון פרישה, וכדאי להבין אותו לפני שמגיעים ל-2027.

מה שפחות ידוע הוא שבתוך אותו טופס יש עוד בחירה, והיא קובעת בדיוק איך תקבלו את הפטור. שלוש אפשרויות. אפשר לקחת אותו כתוספת לקצבה החודשית. אפשר לקחת אותו כסכום הוני, כלומר כסף שנמשך בבת אחת. ואפשר לפצל בין השניים.

הבחירה הזו נעשית פעם אחת, לרוב ברגע לחוץ, ולעיתים בלי שמישהו הסביר מה המשמעות שלה חמש עשרה שנה קדימה. והיא בדיוק זו שקובעת מה יקרה לכם ב-2027.


מי מקבל אוטומטית ומי צריך לבקש

מי שבחר בתוספת לקצבה נמצא במצב הנוח. העדכון אוטומטי לחלוטין. רשות המסים מעדכנת, הקרן מעדכנת, והקצבה החודשית פשוט תגדל. אין טופס, אין בקשה, אין מה לעשות.

מי שבחר במסלול ההוני נמצא במצב אחר. הכסף אמנם מוקצה לו, אבל משיכת הרכיב ההוני אינה אוטומטית. אף אחד לא מפקיד לכם אותו לחשבון ואף אחד לא מזכיר לכם. הוא נשאר שם עד שתבקשו.

והתוספת של 2027 אינה סכום סמלי. בערך הוני היא שקולה לכ-85 אלף שקל. זה לא כסף שאבד ולא זכות שנשללה. זו פשוט זכות ששוכבת ומחכה לבקשה שאף אחד לא הגיש, כי אף אחד לא ידע שצריך.


למה דווקא מי שבחר בהוני עלול לפספס

יש כאן צירוף לא מוצלח. הפורשים שבחרו במסלול ההוני עשו זאת לרוב לפני שנים, בפרישה עצמה. מאז הם לא נגעו בטופס, ובצדק, כי אין מה לגעת בו. הם גם לא בהכרח עוקבים אחרי תיקוני חקיקה במיסוי פרישה.

במקביל, המתווה של תיקון 275 פרוס על פני כמה שנים. כלומר לא מדובר באירוע אחד שנופל בכותרות ואפשר לפספס אותו פעם אחת, אלא ברצף עדכונים שכל אחד מהם דורש פעולה מחדש מאותה קבוצה.

מספיק לפספס אחד כדי להשאיר כסף על השולחן, ולפספס את כולם זה כבר סכום שמשנה תמונה.


מה עושים עכשיו עם קיבוע זכויות

הדבר הראשון והפשוט ביותר הוא לדעת מה בחרתם. לא לנחש. הטופס שהגשתם קיים, והנתון רשום בו במפורש. מי שאינו זוכר, וזה רוב האנשים, יכול לברר את זה עם מתכנן פיננסי שמכיר את המסמכים האלה.

מי שבחר בקצבה יכול להירגע ולא לעשות דבר, וזו תשובה לגיטימית לגמרי.

מי שבחר בהוני, או בשילוב, כדאי שיסמן לעצמו את ינואר 2027 ויבדוק אז מה מגיע לו ואיך מושכים את זה. וכדאי גם לבדוק אחורה, כי המתווה התחיל לפני 2027 ולא בו.

ומי שעדיין לא ביצע קיבוע זכויות בכלל, וישנם כאלה רבים שפרשו ופשוט לא ידעו שצריך, נמצא בנקודה הכי טובה מבין השלוש. הבחירה עוד לפניו, והוא יכול לעשות אותה כשהוא מבין מה עומד מאחוריה ומה צפוי בשנים הקרובות.


פרופורציה: זו בשורה, לא מחדל

זו לא כתבה על מחדל ולא על מישהו שעבד עליכם. רשות המסים לא הסתירה כלום, הקרנות פועלות כשורה, והמתווה עצמו הוא בשורה טובה לפורשים. גם במסגרת ניהול עושר ארוך טווח, הבשורה הזו חשובה כי היא משפיעה על תזרים הפרישה בפועל.

מה שקורה כאן הוא פשוט שהמערכת בנויה כך שחלק מהזכויות מגיעות מעצמן וחלק דורשות שתדפקו בדלת. ההבדל בין השתיים לא כתוב בשום מקום בולט, והוא תלוי בבחירה שעשיתם פעם אחת, מזמן.

ישנם מקרים רבים שבהם אנחנו יושבים עם לקוח חדש, מוציאים את טופס 161ד שהוגש לפני עשור, ומגלים שם זכויות פתוחות שהוא לא ידע עליהן.


איך מתחילים לבדוק מה מחכה לכם

רוצים לדעת מה בחרתם בזמנו ומה מחכה לכם ב-2027? קבעו איתנו שיחה, ונעבור על זה יחד. אפשר להתחיל מעמוד תכנון פרישה או לבדוק את המחירון לפני שפונים.

המידע כאן כללי ואינו מהווה ייעוץ אישי. הסכומים מבוססים על התקרות הידועות להיום ומתעדכנים מדי שנה.


סיכום ושאלות נפוצות

ב-1 בינואר 2027 שיעור הפטור על הקצבה עולה מ-57.5% ל-62.5%, וב-2028 ל-67%, במסגרת תיקון 275. מי שבחר בתוספת לקצבה בטופס 161ד מקבל עדכון אוטומטי. מי שבחר במסלול ההוני צריך לבקש את התוספת, ששקולה לכ-85 אלף שקל בערך הוני.


מה משתנה בפטור קצבה 2027?

ב-1 בינואר 2027 שיעור הפטור על הקצבה עולה מ-57.5% ל-62.5%, ובשנת 2028 הוא יעלה שוב ל-67%. זה חקוק במסגרת תיקון 275 לפקודת מס הכנסה שפורסם בסוף 2024.


כמה שווה התוספת בשקלים?

הקצבה החודשית הפטורה עומדת היום על כ-5,422 ש"ח. מ-2027 היא תעמוד על כ-5,893 ש"ח. תוספת של כ-471 ש"ח פטורים בכל חודש. בערך הוני התוספת של 2027 שקולה לכ-85 אלף שקל.


מי מקבל את העדכון אוטומטית?

מי שבחר בתוספת לקצבה בטופס 161ד נמצא במצב הנוח. רשות המסים מעדכנת, הקרן מעדכנת, והקצבה החודשית פשוט תגדל. אין טופס, אין בקשה, אין מה לעשות.


מה קורה למי שבחר במסלול ההוני?

הכסף מוקצה לו, אבל משיכת הרכיב ההוני אינה אוטומטית. אף אחד לא מפקיד אותו לחשבון ואף אחד לא מזכיר. הוא נשאר שם עד שתבקשו. זו זכות שמחכה לבקשה.


מה עושים אם לא זוכרים מה בחרתם בקיבוע זכויות?

הטופס שהגשתם קיים, והנתון רשום בו במפורש. מי שאינו זוכר יכול לברר. מי שבחר בקצבה יכול להירגע. מי שבחר בהוני או בשילוב כדאי שיסמן את ינואר 2027 ויבדוק מה מגיע לו ואיך מושכים.

 
 
 

תגובות


bottom of page