. . .
top of page
חיים נתן

מיסוי קרנות השתלמות? האם זמן למשוך את הכסף?

כבר כמה ימים שהטלפון לא מפסיק לצלצל. על הקו משקיעים מודאגים עקב חוק ההסדרים החדש, שמעלה שוב את נושא מיסוי קרנות ההשתלמות. הפעם, הן לאור המלחמה, הגרעון, והנוסח הרך יחסית – המשקיעים בלחץ יוצא מהרגיל – האם הגיע הזמן למשוך את קרנות ההשתלמות?



קרן ההשתלמות מציעה יתרונות משמעותיים לחוסכים. ראשית, היא מאפשרת למשוך את הכסף שנצבר לאחר שש שנים כסכום חד-פעמי, עד לתקרה הקבועה בחוק, ללא תשלום מס רווח הון. שנית, ההפקדות של המעסיק לקרן פטורות ממס הכנסה.  בנוסף, קרנות ההשתלמות מאפשרות לקבל הלוואות בתנאים אטרקטיביים, המבוססות על הסכום שנצבר. כלומר, החוסכים נהנים הן מהטבות מס והן מגמישות פיננסית.


קחו לדוגמא שני מוצרים – קרן השתלמות עוקבת מדד SP500, ותעודת סל עוקבת מדד SP500. נאמר ובשני המוצרים היו 100 אלף שקל לפני שנתיים (הערה: נניח שהכסף של הקרן נצבר במשך 6 שנים). מאז עלה המדד כ- 40%, והרווח שנצבר בשנתיים האלה הוא כ- 40 אלף שקל. אם תמשכו את תעודת הסל, תשלמו כ- 10,000 שקל מס רווח הון שהוא 25% ריאלי. אם תמשכו את קרן ההשתלמות – לא תשלמו כלל מס (בהנחה וההפקדות היו עד תקרה). עכשיו דמיינו את זה על קרנות של מאות מיליארדי שקלים.


מצד אחד זו הסיבה שמשרד האוצר חומד את הפטור הזה. מצד שני, זו הסיבה שכחלק מפגישת תכנון פיננסי אנחנו משקיעים את קרנות ההשתלמות במקסימום סיכון במקום מוצרים אחרים.

(מסלולי ההשקעה שלכם לא מתאימים? צרו קשר עם מתכנן פיננסי)


הטבות המס על קרנות ההשתלמות עולות למדינה כ-7 מיליארד שקל בשנה, מה שהופך אותן לאחת מההטבות הגדולות במשק. תוכנית האוצר נועדה לצמצם את ההטבה הזו ולגייס מיליארד לטענת האוצר,  ההטבות האלה משרתות בעיקר את השכבות העשירות. טיעון שתמיד עוזר לקבל תמיכה ציבורית, גם אם הוא כמובן לא נכון.


מהו שינוי המס המוצע?


החל מה-1 בינואר 2025, הריבית והרווחים שייצברו בקרן ההשתלמות החל מהמועד שבו היא הופכת לנזילה (כלומר, ניתנת למשיכה) יחויבו במס. שיעור המס יהיה זהה לשיעור המס על רווחי הון אחרים, כפי שנקבע בפקודת מס הכנסה. חשוב לציין כי המס ישולם רק בעת המשיכה בפועל, ולא באופן שוטף. השינוי החדש יחול רק על רווחים שייצברו החל מ-2025, כך שחוסכים ותיקים לא ישלמו מס על הרווחים שכבר נצברו בקרן.


השינוי המוצע צפוי לפגוע בכדאיות של החיסכון לטווח ארוך בקרנות ההשתלמות. הסיבה לכך היא שהחוסכים יאבדו את היתרון המיסויי על הרווחים שייצברו לאחר שהקרן תהיה זמינה למשיכה. כתוצאה מכך, ייתכן שיותר אנשים ימהרו למשוך את כספם מהקרן מיד לאחר שהיא הופכת לנזילה, במקום להשאיר אותו מושקע לטווח ארוך.


אז האם למשוך את הכסף?


חד משמעית לא.





כל שנה עולה בלון הניסוי הזה. וכל שנה יוצא ממנו האויר. אבל אני לא פוסל שהשנה הוא יעבור. האוירה התקשורתית, עייפות התקשרות, החלשות ההסתדרות והגרעון העצום של הממשלה, כנראה יתנו דחיפה לכך. אז כרגע זה בגדר הצעה ולא בגדר החלטה, אבל לא ניתן לפסול שתעבור.


כרגע לא ברורה ההצעה במלואה, ובטח שעוד לא תוקנו תקנות – אבל לא מדובר על רווחי עבר – אלא על רווחים חדשים. ולכן כרגע אין דחיפות למשוך את הכסף.


והשאלה החשובה, מה תעשו עם הכסף?

תמשכו את קרן ההשתלמות ותשקיעו בניירות ערך בבנק? – הרווחים חייבים במס רווחי הון

תמשכו את קרן ההשתלמות ותשקיעו דרך ניהול תיקים? – הרווחים חייבים במס רווחי הון

תמשכו את קרן ההשתלמות ותשקיעו דרך פוליסת חסכון? – הרווחים חייבים במס רווחי הון

תמשכו את קרן ההשתלמות ותשקיעו דרך גמל להשקעה? – הרווחים חייבים במס רווחי הון, אלא אם תמשכו אותם כפנסיה אחרי גיל 60.

(לקריאה על גמל להשקעה - פוסט מ2020 שעדיין רלוונטי)


תמשכו את קרן ההשתלמות ותשתמשו בכסף לצריכה? הפכתם נכס להתחייבות. (תכנון פיננסי לקוי בסיסי)


קרן השתלמות הינו מוצר מעולה, עתיר תחרות שמנהלי ההשקעות הטובים בארץ מנהלים אותו. והוא זול ביחס לאלטרנטיביות. כמו כן, קיימת דחיית מס פנימית – כל הפעולות בתוך הקרן פטורות ממס ופטורות מעמלות – ולכן ביחס לאלטרנטיבות זו עדיין אחת מהאופציות הטובות ביותר.


מה הבעיה המרכזית במהלך?


חינוך – במקום לחנך את הציבור לחסוך לטווח ארוך, מוצר קרן ההשתלמות יהפוך למוצר לטווח בינוני. בהעדר הטבת המס, אני מניח שיותר ויותר משקיעים יפדו את הקרנות בתום 6 שנים וירכשו רכבים, חופשות ושאר מוצרים שלא בונים הון או עושר. וזו טעות קריטית של המדינה. וחבל.


אז בשורה התחתונה, אין מה למהר ומשוך את קרנות ההשתלמות. לא בטוח שההצעה תעבור, וגם אם תעבור, זה יהיה על כסף חדש או רווחים חדשים. גם זה לא שיש לכסף אלטרנטיבות טובות יותר, ולכן כחלק מבניית העושר שלכם וניהול ההון – כנראה שגם אחרי מס רווחי הון, קרן השתלמות תישאר מוצר יעיל ועדיף להשקעות.

304 צפיות0 תגובות

Comments


bottom of page