. . .
top of page
חיים נתן

קצת סדר - הפד, פוטין ונטפליקס

אנחנו אחרי חודש מאוד קשוח בשווקים הפיננסים, מדד הנאסדק ירד כ- 13% מתחילת השנה (נכון ליום שישי 28/1/22), מדד ה S&P ירד כ- 7.6% מתחילת השנה. ובעצם ירד בכל שבוע מתחילת השנה. גם עוצמת הירידות והתנודתיות היא בעוצמה כזו שלא חווינו זמן רב.

הפד נטפליקס ופוטין
הפד נטפליקס ופוטין

ביום ההודעה של הפד - השוק עבר מעליות של 3% ומעלה לירידות. בימים נוספים השוק עבר מירידות של 5% לעליות. בהחלט מאניה דפרסיה שלא ניתן להבין ממנה דבר. ובכאוס ובפחד הזה, תרשו לי לעשות מעט סדר

ולהסביר מה מניע את השווקים בחודש האחרון:


הפד:

את עליית המחירים בישראל כולנו רואים. אבל בגלל בעיתיות מדד המחירים לצרכן בישראל אשר כ- 25% ממנו הם מדד שכר דירה, אנחנו עדיין לא רואים עליות אינפלציה חדות בישראל. איך מודדים האם חוזה שכר הדירה שנחתם באבן גבירול 140, דירה 3 בתל אביב בדירה ששופצה מהווה עליית מחיר ביחס למחיר אותה הדירה לפני שנה ולפני שיפוץ? (זו דוגמא שהמצאתי על מנת להמחיש את הבעייתיות במדידה, זכורה לי הרצאה ארוכה בלשכה המרכזית לסטטיסטיקה כאשר הייתי כלכלן ראשי של מנורה וחל מנבחרת החזאים של בנק ישראל). ולכן, כולנו חשים את זה היטב בכיס כיצד עליית המחירים המינורית יחסית שמדווחת על ידי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אינו ממחישה את המצב האמיתי בשוק.


אבל בארה"ב לעומתנו, מדד המחירים לצרכן בשיא של כ- 40 שנים, ומדד המחירים ליצרן, חומרי גלם, בשיא שלא נמדד מעולם. עליית האינפלציה הזו, גורמת לבנק המרכזי בארה"ב לפעול מהר מהצפוי לקראת קירור השוק, בכלים של העלאת ריבית וצמצום ההתערבות בשוק. המשקיעים שהתרגלו לריבית אפסית במשך שנים ארוכות, מתנהגים כמסוממים שלוקחים להם את הסם. ולמרות התקשור המוצלח של הפד לגבי העלאות הריבית הבאות, השוק עדיין נכנס לפאניקה מהודעת הריבית של הפד. מדוע? הסיבה אינה הודעת הריבית, אלא מסיבת העיתונאים שלאחריה

ובה התבטאות של הפד לכך ש"יש מקום רב" להעלאות ריבית, הביאו את עדת המכורים לכסף הזול לחשוש שמא

יהיו יותר מ-4 העלאות ריבית השנה, דבר שהביא לירידות חדות השבוע.


בשורה התחתונה: גם ריבית של 1% היא עדיין ריבית נמוכה ומרחיבה, להזכירכם, ריבית נורמלית שהייתה נהוגה פעם, כפי שניתן לראות בגרף, היא ריבית של סביב 5% בתקופות אינפלציה. אבל אני גם בטוח שלא נראה את הריבית עולה בקצב רבעוני קבוע של 0.25% לרבעון למשך תקופה ארוכה, פשוט כי ארה"ב לא יכולה להרשות לעצמה ריבית גבוהה, וזה כי החוב שלה גבוה מדי. העלאת ריבית גורמת להתחזקות המטבע, לקושי ליצואנים, וקושי לכלכלה - בטח אם שאר המדינות כגון אירופה שלא משנה את הריבית, וסין שהורידה ריבית - לא מעלות ריבית כלל. ולכן, למעט הרעש בטווח הקצר, אני לא חושש מהעלאות הריבית של הפד.


גרף בורסה

רוסיה-אוקראינה:

המתיחות הנמשכת בין העולם לפוטין בנושא הפלישה לאוקראינה מעיבה גם היא על השוק. פלישה לאוקראינה, עלולה להביא לעליית מחיר הגז והנפט, דבר שיביא לעליית המחיר ליצרן, ולעליית מחירים. זו עליית מחירים שלא מתקררת על ידי הריבית, מכיוון שהיא מגיעה מכיוון ההיצע ולא הביקוש - ולכן הדבר עלול להביא להגדרה כלכלית חמורה יותר שנקראת - סטגפלציה. צמיחה איטית בכלכלה יחד עם אינפלציה גבוהה- וזה חשש גדול יותר, כי לא באמת ניתן לטפל בו.

בשורה התחתונה: נושא שחשוב לעקוב אחריו מקרוב.


נטפליקס

מניית נטפליקס סבלה בחודש האחרון מירידות חדות, ומתחילת השנה ירדה בכשליש מהשווי שלה. הסיפור של נטפליקס מאוד מעניין, הרי למי שיש מנוי לנטפליקס, יודע שהוא לא באמת יכול בלעדיו, לפחות עד שיגיעו מתחרות הסטרימינג האחרות לישראל. וגם הדוח של נטפליקס לא היה כל כך גרוע, אז מדוע החברה מאבדת כשליש משוויה בחודש? לא ניכנס לאכזבה מנתוני הדוח של נטפליקס, ובטח לא ניכנס לאם מדובר בהזדמנות קניה או מכירה.

ניעזר בדוגמא הזו להבין מה קורה לשוק הנאסד"ק.


מניות לעיתים מתומחרות על פי מכפיל. לדוגמא, אחד מהמכפילים הנפוצים נקרא מכפיל רווח. מכפיל זה מייצג בכמה המנייה נסחרת ביחס לרווח שהיא מייצרת. אם חברה נסחרת במכפיל 1 על הרווח שלה, הרי מי שקונה את החברה יחזיר את השקעות תוך שנה אחת בלבד (אם היא מחלקת את כל הרווח כדיבידנד).


אם חברה נסחרת במכפיל 100, הרי למי שרוכש את מניית החברה, ייקח 100 שנים להחזיר את השקעתו. איזו סיבה יש בכלל לרכוש חברה במכפיל 100? אני ארכוש אותה אם אני מאמין שהיא תיסחר במכפיל 105, או להבדיל, שהיא תצמח ברווחים שלה במהירות כזו שהמכפיל לא יהיה 100 בפועל, אלא 20 למשל. זה הסיפור מאחורי ירידות רבות בחברות ההייטק לאחרונה. נטפליקס נתנה צפי נמוך לצמיחת מנויים עתידיים, ולכן המשקיעים הבינו שהמכפיל שלה לא "יתכווץ" במהירות שהם ציפו, ולכן צריך להתאים את שווי המניה.


וזו אחת מהבעיות בשוק. רבות מחברות החלום (ולא ניתן רשימה על מנת לא לתת חלילה יעוץ בניירות ערך) מראות תוצאות יפות, אבל כאלה שלא תומכות בתמחור הבועתי שלהן, והאוויר יוצא ויוצר מהר, ומביא לפאניקה בשוק:


בשורה התחתונה: עוד לא סיימנו את תקופת התאמות המחיר. בעוד שאם מדובר בחברות שפחות זוכות לכותרות כמו נטפליקס, הרי שהמצב לא נורא. אבל מכיוון שדוחות חברות מזיזות שוק כגון פייסבוק (יום רביעי), גוגל (יום שלישי), אמזון (יום חמישי) יתפרסמו השבוע, נראה שהשבוע יהיה מאוד תנודתי.


השבוע הקרוב הוא קריטי מאוד. בעוד שהחשש מהעלאות הריבית של הפד ילך ויתפוגג, יישארו איתנו שני עננים עבים ושחורים בדמות המתיחות בגבול אוקראינה והדוחות של החברות. מכיוון שתמיד יש רעש כזה או אחר ואם אתם מרגישים בנוח עם השקעתם עד כה, הרי שאין כרגע צורך לעשות שינוי יזום.


הבהרה: מאמר זה אינו ייעוץ השקעות ואינו מהווה הזמנה לרכישת או מכירת ניירות ערך ונכסים פיננסים.

העושה שימוש באמור בתוכנו של בלוג זה עושה זאת על אחריותו הבלעדית.

Comments


bottom of page