. . .
top of page

מתכנן פיננסי, סוכן ביטוח או יועץ השקעות - חלק ב

חיים נתן

בחלק הקודם הצגתי את ההבדלים בין הגורמים המקצועיים השונים. התייחסתי בעיקר לנושאים של רשיון ורגולציה, וזיקה. בחלק הנוכחי נדבר על ידע ומיקוד. לקריאה של החלק הראשון לגבי ההבדלים בין מתכנן פיננסי יועץ השקעות וסוכן ביטוח לחצו כאן




ידע:

בפוסט הקודם דיברנו על נושא הרשיונות. כאשר רשיון יועץ השקעות ניתן על ידי רשות ניירות ערך, רשיון סוכן ביטוח על ידי רשות שוק ההון, והמתכנן הפיננסי הינו הסמכה ולא רשיון. רבים לא יודעים, אבל על מנת להוציא רשיון לעסוק בתחום הפיננסי, ההכשרה יכולה לארוך לא מעט זמן, אפילו כחמש שנים. ראשית, הן יועץ השקעות והן סוכן ביטוח מחוייבים בבחינות יסוד של כלכלה, חשבונאות, סטטיסטיקה ומימון. ניתן לקבל פטור מבחינות אלה על בסיס תואר ראשון רלוונטי - לדוגמא תואר בכלכלה. לאחר הבחינות האלה, יועץ ההשקעות מחויב בבחינת אתיקה, ומקצועית א'. מקצועית א' הינה בחינה מאתגרת שכוללת חומר נרחב לגבי אגח, מניות, מדדים, אופציות ונושאי תורת ההשקעות.

בנוסף למקצועית א', מחויב סוכן הביטוח גם בבחינות של יסודות הביטוח, ובחינה קשה של גמר פנסיוני שכוללת את החומר הפנסיוני, ביטוחי בריאות, ביטוחי חיים, מיסוי רלוונטי ועוד. שני הרשיונות דורשים בנוסף התמחות של חצי שנה. הבחינות נערכות אחת לחצי שנה, עם אחוזי מעבר נמוכים. כך שלרוב, נדרש תואר ראשון ובנוסף בחינות נוספות במשך שנה עד שנה וחצי והתמחות של עוד כחצי שנה. סה"כ חמש שנות לימוד להוצאת רשיון רלוונטי.

בהקשר הזה, סוכן הביטוח נבחן בכל הבחינות של יועץ ההשקעות, למעט אתיקה, ובנוסף ביסודות הביטוח וגמר פנסיוני - כך שמבחינת ההכשרה, הכשרת סוכן ביטוח פנסיוני הינה יותר מעמיקה ומרחיבה מהחומר שנדרש מיועץ השקעות ללמוד. מתכנן פיננסי, שהינו בעל רשיון - עובר בנוסף הכשרה שאינה תלוית רשיון בהפקת משמעויות הוליסטיות עבור תכנון פיננסי מכל הנושאים לעיל. הכוונה היא כיצד לחבר בין צרכי הביטוח, לכסף הפנוי, להשקעות לצרכי הלקוח ועוד.

לאחר קבלת הרשיון, יועץ השקעות יכול ברוב המקרים לייעץ על ניירות ערך ספיציפיים, קרנות נאמנות ועודות סל בלבד.

לאחר קבלת הרשיון, סוכני ביטוח ברוב המקרים מתחלקים ל- 4 נישות שונות:

- סיכונים: הכוונה בעיקר ביטוח בריאות, ביטוח חיים וביטוח משכנתא.

- פנסיוני: פה מדובר בעיקר בסוכניות הסדר, הכוונה לסוכניות שמטפלים בהסדרים הפנסיונים במקומות העבודה, ולרוב עוסקות רק בקרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים וקרנות השתלמות

- פיננסיירים: עוסקים לרוב בהשקעות שניתן לעסוק בתחום הרשיון כגון פוליסות חסכון, תיקון 190, ניהול תיקי השקעות על ידי צד ג, גמל להשקעה וכו.

- ולבסוף מתכנן פיננסי - שעוסק לרוב בכל התחומים לעיל, גם אם ממוקד בנושאים סצפיפיים כגון השקעות, מיסוי ותכנון פרישה וכו'.

כך שמבחינת הידע, סוכן ביטוח או מתכנן פיננסי הינם ברוב המקרים בעלי ההכשרה הנרחבת ביותר. כמובן שיש לבחור בבעל רשיון שמתמחה בתחום החשוב לכם כגון השקעות, תכנון פרישה, סיכונים והגנות.

יש לציין שיש עוד 2 תתי רשיונות: רשיון סוכן ביטוח ימי, ורשיון סוכן ביטוח אלמנטרי. סוכן ביטוח אלמנטרי עוסק בביטוחי רכב, דירה, עסק ואחריות מקצועית.


מיקוד

אחרי החלק הקודם מאוד ברור ההבדלים בין המיקוד:

יועץ השקעות: יועץ השקעות היא פונקציה שנמצאת בעיקר בבנקים, והיא יכולה לטפל אך ורק תחת הנושאים שמתחת לאחריות רשות נירות ערך: ניירות שרשומים למסחר כגון אגח ומניות וקרנות נאמנות. ללקוח כשיר, (לקריאה על פמילי אופיס ללקוחות כשירים- ניהול עושר), ניתן גם לטפל במוצרים שאינם קשורים למסחר כגון קרנות גידור, קרנות חוב, הלוואות, שותפיות.

סוכן ביטוח: אם זה סוכן ביטוח שמתמקד בהגנות, הרי שתקבלו טיפול בעיקר בנושאי הביטוח.

סוכן הסדר או משווק של חברת ביטוח - יעסוק בעיקר בנושאי הפנסיה והביטוח.

בשיא בוטיק אנחנו עושים תכנון פיננסי הוליסטי ממוקד השקעות ותכנון פרישה. ללקוחות כשירים אנו נותנים שירותי פמילי אופיס.



מגוון הרשיונות, הגופים המפקחים והנושאים השונים כגון: יועץ השקעות, מנהל תיקי השקעות, משווק, סוכן ביטוח פנסיוני, סוכן ביטוח אלמנטרי, מתכנן פיננסי, רשות ניירות ערך ורשות שוק ההון - הינם רבים. חשוב לבחור בבעל הרשיון שמתאים ביותר לצרכים שלכם, אבל חשוב יותר מזה הוא לבחור בבעל התמחות שמתאים לצורך שלכם. בין בחירה בגוף מפוקח לגוף שאינו מפוקח ואין לו רשיון - תמיד תעדיפו גוף מפוקח.

כמו תמיד, מוזמנים להתייעץ








Comments


bottom of page